Pomysł, aby paprykę nafaszerować kapustą znalazłam w jakimś czasopiśmie, pozostałe składniki to wynik zawartości mojej spiżarni. Całość dość niecodzienna, ale w smaku idealna.
1 godz. 30 min
Składniki:
papryka czerwona - 2 szt.
papryka pomarańczowa - 2 szt.
papryka żółta - 2 szt.
kapusta kiszona - ½ kg
duża cebula – 1 szt.
morele suszone - 50 g
duże jabłko – 1 szt.
orzeszki ziemne – 4 łyżki
sezam – 2 łyżki
sklarowane masło - 3 łyżki
kwiat muszkatu – ½ łyżeczki
kminek mielony – ½ łyżeczki
pieprz kajeński – ½ łyżeczki
majeranek – 1 łyżeczka
PONADTO:
bulion - ½ szk.
gęsta śmietana – do podania
świeży majeranek – do podania
Papryka faszerowana kapustą kiszoną, morelami i orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Morele przelej wrzątkiem, jeśli są twarde to zostaw w nim na moment, następnie odsącz na sitku i pokrój na małe kawałki. Pokruszone orzeszki ziemne i sezam podpraż na suchej patelni na złoty kolor uważając, aby się nie przypaliły, bo będą gorzkie.
2.Umytą cebulę pokrój w kostkę i podduś na rozgrzanym maśle. Dodaj obrane, bez gniazda nasiennego i pokrojone jabłko. Wymieszaj i dodaj posiekaną kapustę kiszoną. Całość jeszcze raz wymieszaj i duś, aż kapusta będzie miękka /u mnie trwało to 20 minut/. Wsyp uprażone orzeszki i sezam, przyprawy i wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
3.Rozgrzej piekarnik do 180*C z termoobiegiem. Papryki umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Połówki papryk napełnij duszoną kapustą, przełóż do naczynia żaroodpornego, na dno wlej pół szklanki bulionu. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 35 minut. Podawaj z odrobiną gęstej śmietany, posypane zielonym majerankiem.
Komentarze