Papryka faszerowana po włosku

0 (0 ocen)

Papryka to chyba jedno z najbardziej popularnych warzyw, jakie lubimy faszerować. Jest to świetny sposób na zdrowe, pożywne i smaczne danie.Farsz wzbogaciłam dodatkiem fety i bazylii, co znacznie poprawiło smak i aromat dania. Dodatek ryżu sprawia, że danie jest sycące, a za razem lekkie. Smacznego

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    8 sztuk średnich papryk *
    150 g białego ryżu
    1 jajko
    1/2 kostki sera typu feta
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/2 szklanki bulionu warzywnego
    3 łyżki świeżej bazylii
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    1/2 łyżeczki czubricy czerwonej
    pieprz czarny
    sól
    Sos:
    300 ml bulionu drobiowego
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki posiekanej bazylii
    2 łyżki mąki
    1/3 szklanki wody
    1/3 łyżeczki cukru
    pieprz czarny
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka faszerowana po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Paprykę dokładnie myjemy, odcinamy górę papryki i usuwamy gniazda nasienne. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, pokruszony ser feta, koncentrat pomidorowy, ryż, posiekaną bazylię i przyprawy. Z solą należy uważać, gdyż ser feta sam w sobie jest słony. Wszystko dokładnie mieszamy tak, aby składniki połączyły się. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki, dociskając łyżką farsz do dna. Mięso powinno wystawać troszkę po nad paprykę.Nafaszerowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy kapeluszami. Zalewamy bulionem tak, aby dno naczynia było przykryte. Wierzch przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180’C przez około 1 godzinę.
  • 2. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną bazylię. Do wody dodajemy mąkę i przy pomocy rózgi kuchennej energicznie mieszamy, aby pozbyć się grudek. Mąką zagęszczamy gotujący się bulion. Doprawiamy do smaku przyprawami.
    Upieczone papryki podajemy polane sosem pomidorowym. Paprykę można podawać ze świeżym pieczywem lub z ziemniakami.

Porady

* można użyć różnokolorowej papryki, pomijając raczej zieloną. Zielone papryki to po prostu niedojrzałe papryki czerwone, przez co są trochę bardziej gorzkawe i mniej słodkie od pozostałych. – kupując paprykę do faszerowania wybierajmy paprykę jednakowej wielkości

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować