Papryka faszerowana w sosie własnym

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz.

Farsz podobny do gołąbków - mięso z ryżem i przyprawami. Pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Polecam :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 czerwonych, dużych papryk,
    mięso mielone z łopatki - 60 dkg,
    100 g ryżu,
    1 całe jajko,
    6 łyżek pikantnego ketchupu,
    1 średnia cebula,
    przyprawy: pieprz,sól,majeranek, slodka papryka,
    ser zolty- 10 dkg,

    1 litr bulionu drobiowego,
    mąka krupczatka - 4 łyżki ( do zagęszczenia sosu ).
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Papryka faszerowana w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20lttdk 1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na 1 łyżce oleju lub masła.
    Mięso mielone, surowe - przekładamy do miski. Dodajemy : jajko,ryż,ketchup,cebule i przyprawiamy wg gustu. Dokladnie mieszamy.
    Papryki myjemy, osuszamy i odcinamy gore. Napelniamy farszem.
  • image-0bb4bk4 2. Na gore posypujemy startym serem. Posypujemy slodka papryka i suszona natka pietruszki.
  • image-0yub8rh 3. Bulion drobiowy wlewamy do naczynia zaroodpornego i przykrywamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy 60 minut, a potem bez przykrycia 10 minut.
  • image-15r592n 4. Po upieczeniu wyjmujemy papryki a powstaly sos przelewamy do garnka, zagotowujemy i zageszczamy woda wymieszana z maka krupczarka. Papryki ponownie wkladamy do naczynia i zalewamy sosem. Podajemy z sóruwka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować