Papryka faszerowana w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na 1 łyżce oleju lub masła.
Mięso mielone, surowe - przekładamy do miski. Dodajemy : jajko,ryż,ketchup,cebule i przyprawiamy wg gustu. Dokladnie mieszamy.
Papryki myjemy, osuszamy i odcinamy gore. Napelniamy farszem.
2. Na gore posypujemy startym serem. Posypujemy slodka papryka i suszona natka pietruszki.
3.Bulion drobiowy wlewamy do naczynia zaroodpornego i przykrywamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy 60 minut, a potem bez przykrycia 10 minut.
4.Po upieczeniu wyjmujemy papryki a powstaly sos przelewamy do garnka, zagotowujemy i zageszczamy woda wymieszana z maka krupczarka. Papryki ponownie wkladamy do naczynia i zalewamy sosem. Podajemy z sóruwka.
Komentarze