Papryka po grecku

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 45 min

Na rodzinnych imprezach ta papryka gra zawsze pierwsze skrzypce. Robi również furorę wśród znajomych w Londynie.

  • 1 godz. 45 min

Składniki:

  • 15 mięsistych żółtych i czerwonych papryk
    6 ząbków czosnku
    ok. 1/2 szkl. oliwy lub oleju
    przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przystawki

Papryka po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy, osuszamy. Pieczemy 50 minut w temp. 200 °C, aż skórka mocno się przypali. Wkładamy do woreczków foliowych, zamykamy
    i odstawiamy na ok. 10 minut. Wyjmujemy i obieramy. Przekrawamy
    na pół, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w ćwiartki. Wkładamy do wyparzonych słoików.
  • 2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z oliwą. Doprawiamy przyprawą uniwersalną. Zalewamy papryki. Pasteryzujemy ok. 20 minut.
    Odstawiamy do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować