Papryka w zalewie - w occie jabłkowym

4.44 (185 ocen)

  • 30 min

Chrupiąca pyszna słodka papryka idealna do kanapek, sałatek i innych wyrobów

  • 30 min

Składniki:

  • 5 kg papryki może być kolorowa
    1 główka czosnku
    16 listków liścia laurowego
    1op. ziela angielskiego
    1 łyżka pieprzu ( do każdego słoika dajemy szczyptę )
    2 łyżki gorczycy ( do każdego słoika dajemy kilka ziarenek )

    Zalewa:
    3 litry wody
    garść soli
    1,5 szklanki cukru kryształu
    1 ocet jabłkowy ( 5% ) (1 l)

Wystaw ocenę:

4.44 (185 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Papryka w zalewie - w occie jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na zalewę zagotować. Paprykę opłukać, usunąć gniazda nasienne i pociąć w paski. Układać ciasno w słoikach. Na dno ułożyć przyprawy ząbek pokrojonego czosnku, 3 listki laurowe, 4-5 ziela angielskiego, szczyptę pieprzu, kilka ziarenek gorczycy. Zalać zalewą. Zakręcić słoiki pasteryzować tylko 12-13 minut nie dłużej bo papryka zrobi się miękka. Odwrócić do góry dnem.

Porady

Z 5 kg papryki wychodzi 8 słoików 1 litrowych. Gdy zabrakło by zalewy zrobić nową i można przechować zalewę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować