Chrupiąca pyszna słodka papryka idealna do kanapek, sałatek i innych wyrobów
30 min
Składniki:
5 kg papryki może być kolorowa
1 główka czosnku
16 listków liścia laurowego
1op. ziela angielskiego
1 łyżka pieprzu ( do każdego słoika dajemy szczyptę )
2 łyżki gorczycy ( do każdego słoika dajemy kilka ziarenek )
Papryka w zalewie - w occie jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na zalewę zagotować. Paprykę opłukać, usunąć gniazda nasienne i pociąć w paski. Układać ciasno w słoikach. Na dno ułożyć przyprawy ząbek pokrojonego czosnku, 3 listki laurowe, 4-5 ziela angielskiego, szczyptę pieprzu, kilka ziarenek gorczycy. Zalać zalewą. Zakręcić słoiki pasteryzować tylko 12-13 minut nie dłużej bo papryka zrobi się miękka. Odwrócić do góry dnem.
Porady
Z 5 kg papryki wychodzi 8 słoików 1 litrowych. Gdy zabrakło by zalewy zrobić nową i można przechować zalewę.
Komentarze