Odkąd pamiętam zawsze przygotowujemy z mamą w sezonie paprykowym kilka słoiczków tego smakołyku. Tak przygotowaną paprykę dodajemy do sałatek (na przykład ze śledziami), dań z grilla, czy kanapek.
5 (1 ocen)
Porady
Pasteryzacja "na mokro" przetworów zimnych. Przygotowujemy przetwory według przepisu. Przekładamy je do czystych, wyprażonych, wystudzonych słoików, zostawiając 2-3 cm luzu od górnej krawędzi, nakładamy zakrętki i zakręcamy słoiki. Na dnie dużego garnka (około 10 litrowego) układamy wkładkę do pasteryzacji lub czystą ścierkę kuchenną (zapobiegnie to pękaniu słoików w kontakcie z mocniej nagrzanym dnem garnka). Do garnka wstawiamy słoiki z przetworami, tak żeby się nie stykały brzegami, by mogła między nimi swobodnie przepływać woda (najlepiej pasteryzować słoiki partiami, wybierając do jednej partii te o podobnej wysokości). Wlewamy zimną wodę do 3/4 wysokości słoików. Przykrywamy garnek i podgrzewamy go. Od momentu zagotowania utrzymujemy w stanie delikatnego wrzenia, na możliwie najmniejszym ogniu przez 15-20 minut lub tyle, ile zaleca przepis. Wieczka słoików powinny się uwypuklić i delikatnie strzelić. Po zakończeniu pasteryzowania wyjmujemy słoiki (przez ściereczkę i ostrożnie), dokręcamy (również bardzo uważając) zakrętki, odstawiamy do wystygnięcia.
Komentarze