Papryka z miodem do słoika

4.93 (176 ocen)

Pyszna papryka zamknięta w słoiku na zimę. Moje dzieci uwielbiają jej smak. Przepis mam od mojej mamy koleżanki, który wart jest polecenia.

Składniki:

  • - około 4 kg papryki czerwonej

    Zalewa:

    - 3 litry wody
    - 1 szklanka octu
    - 1,5 szklanki cukru
    - 2 łyżki soli

    Ponadto

    - ziele angielskie - po 1 ziarenku do słoika
    - liść laurowy - po małym lub po pół listka do słoika
    - miód - 1 łyżka na słoik
Wystaw ocenę:

4.93 (176 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Papryka konserwowa

Papryka z miodem do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w długie paski.

    Wkładamy do słoika, dodajemy po 1 ziarenku ziela angielskiego i 1 liściu laurowym.

    Składniki zalewy zagotowujemy.

    Gorącą zalewamy paprykę, dodajemy 1 łyżkę miodu i zakręcamy słoik.

    Pasteryzujemy 20 minut, na malutkim gazie i wyjmujemy. Kładziemy do góry dnem, trzymamy tak aż ostygną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować