Paprykarz z żołądków

0 (0 ocen)

  • 60 min

W wersji męża bardzo pikantne!

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g żołądków
    0,7 l oleju
    2 papryki (żółta ,czerwona)
    1 cebula
    1/2 szklanki bulionu
    1 puszka pomidorów w zalewie
    szklanka jogurtu naturalnego
    5 liści laurowych, 10 ziaren pieprzu i 10 ziela angielskiego
    3 ząbki czosnku
    4 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka majeranku, kminku, cząbru
    sól, pieprz

Paprykarz z żołądków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żołądki w głębokim oleju 1. Żołądki dokładnie umyć i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie gotujemy przez 40 min. w głębokim oleju z dodatkiem liści laurowych, pieprzu i ziela angielskiego. Czosnek i cebulę obieramy, cebulę kroimy w kostkę a czosnek w plasterki. Papryki oczyszczamy i kroimy w paski. Po ugotowaniu żołądki wyjmujemy na talerz. Na patelnię dodajemy 4 łyżki oleju w którym gotowały się żołądki i wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy żołądki i podduszamy. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i pozostałe przyprawy. Mieszając od czasu do czasu smażymy aż papryka zmięknie. Dodajemy pomidory i bulion. Dusimy do zredukowania sosu. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na talerz i polewamy jogurtem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy