Z podanych składników wychodzi około kilogramowa porcja, 100 g to 63 kcal. Paprykarz można włożyć do słoika i zapasteryzować lub podzielić na małe porcje po 150-200 g i zamrozić,ja tak właśnie zrobiłam.
Składniki:
220 g marchewki
60 g pietruszki
40 g selera-korzeń
75 g selera naciowego
320 g pomidorów
1 cebula
100 g kaszy jaglanej- waga suchej kaszy
350 ml wody
10 g oleju rzepakowego
50 g koncentratu pomidorowego
100 g ogórka kiszonego
1 łyżka sosu teryiaki
Sól, pieprz do smaku
Chili w proszku
Paprykarz z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę uprażyć w garnku , około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą i doprawić solą. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować do wchłonięcia płynów i miękkości. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i ostudzić. Marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy obrać i przełożyć do garnka. Zalać nie wielką ilością wody i ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2.Cebulę pokroić w mała kostkę. Podobnie postąpić z selerem naciowym. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić ją. Wrzucić seler i dalej razem przesmażyć.
3.Pomidory pozbawić skórki i pokroić w małą kostkę. Wrzucić na patelnię. Dusić aż płyn odparuje i pomidory zmniejszą objętość. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie krótko zblendować ( masa nie powinna być zbyt gładka).
4. Dodać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać. Ogórka kiszonego zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dokładnie odsączyć z soków. Do miski przełożyć ugotowane warzywa, kaszę, zmiksowane pomidory i ogórka kiszonego. Doprawić solą, pieprzem sosem teryiaki oraz chili. Dokładnie wymieszać. Smacznego!
Komentarze