Paprykarz z makreli

4.5 (143 ocen)

Paprykarz z makreli często przyrządzam na kolację, jest bardzo smaczny i aromatyczny. Zupełnie inaczej smakuje niż ten z puszki, przynajmniej mamy pewność z czego go przygotowujemy.

Składniki:

  • 1 makrela wędzona
    100 gram ryżu
    100 gram koncentratu pomidorowego
    3 łyżki ostrego sosu paprykowego
    1 duża cebula
    1 marchewka
    Sól, pieprz
    Słodka papryka
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Paprykarz

Paprykarz z makreli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli, smażymy razem przez kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę paprykową, smażymy jeszcze przez chwilkę, doprawiamy do smaku słodką paprykę, solą i pieprzem. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, studzimy. Makrelę pozbawiamy ości, rozdrabniamy. Do ostudzonego sosu dodajemy ryż i makrelę, dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki. Paprykarz najlepiej smakuje schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować