Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem

4.75 (211 ocen)

Zapiekana papryka, po brzegi wypchana mięsem i ryżem doskonale syci podczas obiadu i wygląda świetnie na imprezowym stole, bo na zimno jest równie pyszna.

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
    500g mięsa mielonego
    4 ząbki czosnku
    100g ryżu
    2 duże cebule
    6 łyżek koncentratu pomidorowego
    200g żółtego sera
    pieprz, sól, bazylia
Wystaw ocenę:

4.75 (211 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • 2. Cebule smażymy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanym oleju.
  • 3. Dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Smażymy do zarumienienia.
  • 4. Na patelnię przekładamy ugotowany ryż, koncentrat i starty na tarce ser. Mieszamy.
  • 5. Z papryk odkrawamy górną część, usuwamy gniazda nasienne. Papryki smarujemy olejem, napełniamy farszem, posypujemy odrobiną startego żółtego sera. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować