Papryki w czapeczkach z ryżem, kiełbasą i cebulą

4.5 (199 ocen)

Propozycja na łatwy w przygotowaniu, smaczny warzywno – mięsny obiad.

Składniki:

  • 7 średnich papryk
    1 i 3/4 szkl ryżu
    2 duże cebule
    laska kiełbasy, np. toruńskiej
    kilka plastrów boczku
    pieprz, sól i curry do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Papryki w czapeczkach z ryżem, kiełbasą i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebule, boczek i kiełbasa pokrojone w kostkę 1. Cebule obieramy i wraz z kiełbasą i boczkiem kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy.
  • Mieszanie składników 2. Ryż gotujemy na pół – miękko w lekko osolonej wodzie z dodatkiem curry. Po odcedzeniu mieszamy z podsmażoną cebulą, kiełbasą i boczkiem i przyprawiamy według uznania solą i pieprzem.
  • Napełnianie papryk farszem 3. Papryki myjemy, osuszamy, ścinamy każdej górną część wraz z ogonkiem, usuwamy gniazda nasienne. Każdą paprykę napełniamy przygotowanym farszem i przykrywamy wcześniej ściętą „czapeczką”.
  • 4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC na godzinę.

Porady

Do farszu można dodać też przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować