Papryki w czapeczkach z ryżem, kiełbasą i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy i wraz z kiełbasą i boczkiem kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy.
2.Ryż gotujemy na pół – miękko w lekko osolonej wodzie z dodatkiem curry. Po odcedzeniu mieszamy z podsmażoną cebulą, kiełbasą i boczkiem i przyprawiamy według uznania solą i pieprzem.
3.Papryki myjemy, osuszamy, ścinamy każdej górną część wraz z ogonkiem, usuwamy gniazda nasienne. Każdą paprykę napełniamy przygotowanym farszem i przykrywamy wcześniej ściętą „czapeczką”.
4.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC na godzinę.
Porady
Do farszu można dodać też przeciśnięty przez praskę czosnek.
Komentarze