Papryki w lekkiej marynacie faszerowane serem feta

4.5 (169 ocen)

  • 20 min

Sezonowa przystawka nie tylko pyszna ale i pięknie wyglądająca.

  • 20 min

Składniki:

  • 5-6 Papryk małych ( tzw. pomidorowe), mogą też być długie papryki

    Marynata:

    2 litry wody,

    1/3 szklanki octu,

    1 łyżeczka cukru,

    1 łyżeczka soli,

    1/3 szklanki oleju,

    Ziele angielskie, liść laurowy, 4 ząbki czosnku, pieprz ziarnisty,

    Farsz:

    1 opakowanie sera feta,

    20 dag twarogu,

    4 ząbki czosnku,

    Sól, pieprz,

    Koperek,
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Papryki w lekkiej marynacie faszerowane serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papryki marynowane 1. Aby móc podać takie faszerowane papryki musimy parę dni wcześniej przygotować je w marynacie.

    W naczyniu zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, cukru, octu, i ziół. Odstawiamy do wystudzenia. Paprykę myjemy, lekko wykrawamy górną część i czyścimy z ziaren w środku. Do słoja wkładamy oczyszczone papryki i zalewamy ciepłą zalewą. Dokładamy do słoja czosnek i olej. Tak przygotowane papryki trzymamy w zalewie około 3 dni aby nabrały aromatu.
  • 2. Po tym czasie możemy podać papryki z farszem. W misce ścieramy (na małych ząbkach) twaróg i dodajemy do niego ser feta. Do tego dokładamy wyciśnięty czosnek, sól (ostrożnie bo feta jest słona), pieprz, drobno posiekany koperek i mieszamy wszystko razem. Papryki faszerujemy przygotowanym farszem serowym (długie kroimy na mniejsze kawałki), wykładamy na talerz i polewamy oliwą i posypujemy świeżo starym pieprzem, posiekaną pietruszką lub koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować