Paprykowa fasolka Jasiek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest to urozmaicona wersja popularnej fasolki po bretońsku

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg fasoli Jaś (młodej)
    1 papryka czerwona
    1 cebula duża
    2 ząbki czosnku
    1 laska kiełbasy leśnej
    2 pomidory
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    kostka rosołowa
    majeranek
    sól
    pieprz
    2 łyżki mąki
    przyprawa do dań z fasoli

Paprykowa fasolka jasiek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę ugotować z kostką rosołową do miękkości. Podczas gotowania fasoli, na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę oraz kiełbasę (również w kostkę). Kiedy cebula i kiełbasa są zarumienione dodać mąkę, koncentrat pomidorowy i pomidory pokrojone w kostkę. Chwilę mieszamy. Całość dodajemy do gotującej się fasoli. Do garnka wrzucamy czosnek. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotować aż papryka i fasola będą miękkie. Na koniec dodajemy natkę pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy