Pyszne, zdrowe i kolorowe miseczki z papryki napełnione cieciorką , pomidorkami oraz serem feta.
60 min
Składniki:
Zestaw B
SKŁADNIKI PODSTAWOWE :
1 puszka ugotowanej ciecierzycy (400 )
200 g pomidorków koktajlowych
1 ser feta (200 g) plus mała garść startego żółtego sera
SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY :
3 papryki ( czerwona, zielona, żółta )
SKŁADNIKI ROBOCZE :
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
lubczyk suszony do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
szczypta chili
czerwona, suszona papryka do smaku
mała garść drobno posiekanych listków bazylii
DEKORACJA
kilka pomidorków koktajlowych
świeże listki bazylii
Paprykowe miseczki z ciecierzycą i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki umyć, przekroić na pól, wydrążyć gniazda nasienne, oczyścić. Z górnych części odciąć ogonki,
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zrumienić, potem dodać odsączoną z wody ciecierzycę, podsmażyć, doprawić solą, pieprzem, lubczykiem, chili praz posiekaną bazylią. Dodać umyte pomidorki koktajlowe, zmniejszyć ogień..
Ser feta pokroić na małe kawałki, dodać do ciecierzycy oraz pomidorków. Wymieszać. Patelnię zestawić z ognia.
2.Do każdej polówki papryki nałożyć farsz z ciecierzycy, sera oraz pomidorków,
Napełnione części papryk ułożyć na blaszce do pieczenia, na wierzchu , pomiędzy pomidorkami, poukładać paseczki startego żółtego sera i wstawić do piekarnika.
3.Zapiekać przez około 20- 30 minut w 180 C.
Podawać na ciepło lub na zimno. Obie wersje bardzo smaczne :)
Komentarze