Paprykowe pesto z kaparami

0 (0 ocen)

Od dawna miałam zakupione orzechy pinii i od początku lata czekają na mnie 4 doniczki bazylii własnej hodowli by w końcu zrobić zielone pesto! No i jakoś tak wyszło, że zrobiłam czerwone pesto :-P

Składniki:

  • 1 duża papryka
    1 średnia cebula
    1 ząbek czosnku,
    2 suszone pomidory z zalewy
    1 pęczek natki pietruszki
    1 pęczek bazylii
    ½ szklanki mielonych migdałów (w paczce), oraz kilka orzechów pinii (u mnie migdały i orz. piniowe)
    2 łyżki kaparów
    sól i pieprz
    2-4 łyżki oliwy z oliwek (u mnie o smaku tymianku)
    suszone oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pesto Ser

Paprykowe pesto z kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę pieczemy w piekarniku w 200 stopniach aż pomarszczy się skórka. Następnie upieczoną paprykę studzimy i obieramy ze skórki. Gotową paprykę kroimy w kostkę. Pokrojoną paprykę wrzucamy do blendera.
  • 2. Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oliwie. Następnie do blendera dodajemy także mielone migdały oraz orzeszki pinii, natkę pietruszki, bazylię, podsmażoną cebulę, ząbek czosnku, 2 łyżki kaparów, sól, pieprz, oregano, oraz oliwę (możemy zamiast oliwy dodać zalewę z suszonych pomidorów).
  • 3. Miksujemy wszystko w blenderze i gotowe!. Nadmiar oliwy można odsączyć. Pesto jest świetne z makaronem, tostami albo jako baza do mięs i ryb.

Porady

Rada: orzechy piniowe kosztują 200 zł za 1 kg. Zamiast tych orzechów możemy zastosować orzechy włoskie albo migdały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Papryka Sery Oliwa z oliwek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować