Paprykowe placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 30 min

Papryka nadaje zwykłym plackom ciekawszego smaku i aromatu.

  • 30 min

Składniki:

  • 700g ziemniaków
    1 jajko
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 średnia czerwona papryka
    1 – 2 łyżki mąki
    Sól, pieprz
    Szczypta słodkiej i ostrej mielonej papryki

Paprykowe placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w paski. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Doprawić. Smażyć z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu układać na papierowym ręczniku.

Porady

Można je jeść na zimno, ciepło, same lub w towarzystwie smacznej sałatki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy