Paprykowe pulpeciki na marchewce z groszkiem

0 (0 ocen)

Szybki pomysł na obiad, chrupiące pieczone pulpeciki na mojej ulubionej jarzynce :) Można podać do nich ziemniaki lub kromkę chleba

Składniki:


  • 500 g mięsa mielonego
    4 łyżeczki paprykowego pesto
    2 łyżki kaszy manny
    1 czubata łyżka błonnika witalnego
    1 jajko
    Jarzynka:
    750 g marchewki z groszkiem
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    sól i pieprz do smaku
    0,5 łyżeczki kurkumy
    2 szczypty gałki muszkatołowej
    2 łyżki siekanego koperku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Pesto Jarzynka

Paprykowe pulpeciki na marchewce z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski wrzucić mięso mielone, dodać błonnik, kaszę mannę i jajko.

    Następnie dodać 4 łyżeczki pesto paprykowego, wymieszać dłonią na jednolitą masę.

    Z masy uformować małe kuleczki, ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut.

    W międzyczasie przygotować jarzynkę: marchewkę z groszkiem (użyłam mrożonki), wrzucić do garnka, zalać wodą lekko ponad poziom warzyw. Gotować 10 minut.
    Z masła i mąki zrobić zasmażkę, połączyć z warzywami, doprawić solą, pieprzem, gałką i kurkumą, zagotować. Wsypać koperek i wymieszać.

    Upieczone pulpeciki wyłożyć na ręcznik papierowy, by pozbawić je nadmiaru tłuszczu wyciekającego z mięsa.

    Na porcje jarzynki nałożyć pulpeciki i od razu podawać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Marchewka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować