Paprykowy pstrąg

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pstrąg to taka rybka, że można ją przygotować na dziesiątki sposobów. Smażone, pieczone, gotowane. Panierowane i sote. Lubię doprawiać pstrągi na pikantnie i smażyć je ( filety ) na rumiano.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 filet pstrąga ze skórą *
    olej z pestek winogron
    1 łyżka masła
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżeczka mielonej papryki
    1 łyżeczka brązowego cukru
    1/3 łyżeczki soli morskiej ( grubej )
    1/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
    2 łyżki mąki
    1/2 małej czerwonej papryki
    1/2 małej żółtej papryki
    2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Paprykowy pstrąg - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pstrąg - filet - usuwanie ości 1. Umyć rybę i dobrze osuszyć . Odciąć pozostałości po skrzelach . Usunąć dokładnie ości .Filet ułożyć w pojemniku
  • Marynata do pstrąga 2. Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju, soku z cytryny, cukru, papryki, pieprzu.
  • Pstrąg w paprykowej marynacie 3. Wetrzeć w filet z pstrąga i zostawić w chłodzie na 30 minut.
  • Filet z pstrąga- osuszanie 4. Wytrzeć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
  • Pstrąg opruszony mąką 5. Filet oprószyć mąką .
  • Papryka duszona 6. Papryki pokroić w paseczki. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła i wrzucić papryki. Smażyć na małym gazie by zmiękły. Dodać marynatę w której był filet, wodę i zagotować . Doprawić do smaku albo cukrem albo solą.
  • Pstrąg smażenie 7. Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść filet na początku skórą do dołu. Usmażyć na rumiano . Przełożyć na drugą stronę i również usmażyć .

Porady

Do tego frytki, pieczone ćwiartki ziemniaków, ziemniaki z wody z koprem i oczywiście surówki. * mnie to starcza na 2 małe porcje , ale proponuję po małym filecie na porcję - proporcja marynaty starczy na 2 filety

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować