Paruchy z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto: Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać ciepłym mlekiem i dodać 2 łyżki mąki pszennej. Zostawić na 15 minut aby zaczęło pracować. Po tym czasie dołożyć resztę składników. Ciasto wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki. Zostawić do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie rozwałkować na grubość 3 cm. Wyciąć kółka za pomocą szklanki, uformować okrągłą bułeczkę. Zostawić do wyrośnięcia. W dużym garnku zagotować wodę, zamocować na nim gazę lub tetrową pieluchę i ułożyć w niewielkich odstępach partię bułeczek. Przykryć odwróconą do góry dnem miską i gotować w ten sposób ok. 15 minut.
2.Mus truskawkowy: Żelatynę rozpuścić w ¼ szkl wrzącej wody. Truskawki rozmrozić i zmiksować blenderem. Gotować na małym ogniu ok. 10 – 15 minut, pod koniec dodać cukry. Kilka łyżek zostawić do dekoracji. Do pozostałej części wlać ciepłą żelatynę. Całość dokładnie wymieszać. Chłodny mus wyłożyć na paruchy.
Komentarze