PARYSKIE BRIOSZKI

0 (0 ocen)

Pyszne cieplutkie brioszki śniadaniowe wart zachodu. Z wierzchu chrupiąca skórka a wewnątrz ciepłe, delikatne ciasto, na którym topi się masełko. Najlepiej smakują podane z konfiturą śliwkową. Dosłownie raj dla podniebienia. Idealne na poranne śniadanie do łóżka.

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka 300 gram
    cukier 1 łyżeczka
    mleko 1 i 1/2 łyżki (ciepłe mleko)
    masło 100 gram
    jaja 2 szt.
    drożdże 15 gram
    sól 1/2 łyżeczki

    DODATKOWO:
    żółtko jaja 1 szt.
    konfitura wiśniowa u mnie śliwkowa
    masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Brioszki Ciasta Desery Konfitury

Paryskie brioszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1avs1ni 1. Mąkę wsypać do miski, formując w środku zagłębienie. Przygotować rozczyn. Drożdże pokruszyć, wymieszać z mlekiem, cukrem oraz niewielką ilością mąki z miski. Odstawić do wyrośnięcia.
    Masło roztopić i lekko przestudzić. Dodać do mąki wraz z jajkami, solą i rozczynem. Zagnieść ciasto. Tak długo, aż zacznie łatwo odchodzić od miski. Ciasto przykryć ściereczką, aby nie wyschło i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • image-22yq33c 2. Ciasto podzielić na kulki większe i mniejsze. Większe umieścic w foremkach, robiąc w nich wgłębienia. Mniejsze kulki umieścic w tych wgłębieniach. Odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.
  • image-00c0xsf 3. Żółtko rozbełtać. Każdą brioszkę posmarować. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok 15-20 min. Sprawdzić patyczkiem.

Porady

Zamiast dwukrotnego odstawiania ciasta do wyrośnięcia można wstawić je przykryte na noc do lodówki. Rano zagnieść, uformować i piec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować