"paryskie" knedliki ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

"paryskie" knedliki z bułki paryskiej są łatwe i smaczne, można posypać cukrem, polać śmietaną i można dodać śliwki niewykorzystane .....SMACZNEGO!!!!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bułka paryska dwudniowa: 1 sztuka
    - mleko z wodą: 1 litr
    - Jajko: 1 sztuka
    - bułka tarta: 0.75 szklanki
    - mąka pszenna: 3 łyżki
    - cukier: 1 łyżka
    - śliwki (mogą być mrożone) bez pestek: 30 dekagramów
    - woda + duży garnek: 4 litry
    - śmietana gęsta 18%: 1 opakowanie
    - cukier do posypania: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

"paryskie" knedliki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etapy przygotowania 1. * bułkę paryską taką dwudniową (nie świeża) pokroić na kromki i zalać mlekiem z wodą pół na pół i dobrze kromki namoczyć

    * teraz kromki mocno odcisnąć z mleka z wodą

    * dodać do odciśniętej bułki jajko, mąkę, cukier, tartą bułkę i dobrze wymieszać

    * gdy ciasto jest za luźne dosypać tartej bułki

    * dłoń posypać mąką i na dłoni zrobić placuszek

    * na środek położyć połówkę śliwki i zlepić knedlika (kulkę)

    * moje miały średnicę około 5-7 cm

    * wyszło mi 18 knedlików

    * woda z 1/2 łyżeczki oleju i ciut soli wrząca - wkładać do wrzątku knedliki i po wypłynięciu gotować na mniejszym ogniu z 10-15 minut ( im większe kluki tym dłużej gotować)

    * gotowe cedzakiem wyjmować na talerz i włożyć następne porcje knedlików do gotowania

    * podać ze śmietaną i cukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować