"paryskie" knedliki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.* bułkę paryską taką dwudniową (nie świeża) pokroić na kromki i zalać mlekiem z wodą pół na pół i dobrze kromki namoczyć
* teraz kromki mocno odcisnąć z mleka z wodą
* dodać do odciśniętej bułki jajko, mąkę, cukier, tartą bułkę i dobrze wymieszać
* gdy ciasto jest za luźne dosypać tartej bułki
* dłoń posypać mąką i na dłoni zrobić placuszek
* na środek położyć połówkę śliwki i zlepić knedlika (kulkę)
* moje miały średnicę około 5-7 cm
* wyszło mi 18 knedlików
* woda z 1/2 łyżeczki oleju i ciut soli wrząca - wkładać do wrzątku knedliki i po wypłynięciu gotować na mniejszym ogniu z 10-15 minut ( im większe kluki tym dłużej gotować)
* gotowe cedzakiem wyjmować na talerz i włożyć następne porcje knedlików do gotowania
Komentarze