Parzybroda

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne staropolskie danie bezmięsne. Parzybroda zdrowia doda, więc polecam.

Składniki:

  • główka białej kapusty
    ziemniaki – tyle samo co kapusty
    tłusta śmietana
    2 cebule
    sól, pieprz
    liść laurowy
    olej lub oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Parzybroda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Parzybroda 1. Kapustę myjemy, drobno kroimy. Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki. Do dużego garnka wlewamy trochę wody, wkładamy kapustę i ziemniaki.
    Ziemniaki muszą być na wierzchu, by mogły się parować. Dodajemy lisek laurowy, kilka ziaren pieprzu i gotujemy do miękkości. Sprawdzamy co
    jakiś czas, czy na dnie garnka jest woda.
  • Parzybroda 2. Gdy warzywa będą już prawie= miękkie, szklimy na oleju pokrojone cebule. Pod koniec smażenia wlewamy na patelnię tłustą śmietanę (uważamy,
    żeby się nie zwarzyła).
  • Parzybroda 3. Gdy kapusta z ziemniakami zupełnie zmiękną, mieszamy i wlewamy śmietanę z cebulą. Ponownie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować