Parowańce:
500 g mąki
50 g świeżych drożdży lub torebkę suchych
3/4 szklanki cukru + 2 łyżki do rozczynu
2 jajka
200 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
70 g miękkiego masła lub margaryny
Smażona śmietanka:
1/2 l śmietany 18%
1 łyżka masła
Parowańce z powidłami i smażoną śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Parowańce:
W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
2.Odrywamy małe kawałki. Spłaszczamy na placuszki, kładziemy po 1 łyżeczce powideł i dokładnie zlepiamy, formując kulki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Garnek napełniamy do połowy wodą i przykrywamy płaską siatką lub gazą. Gdy woda zacznie wrzeć, układamy parowańce, pamiętając o odstępach między nimi
4.i przykrywamy miską o średnicy garnka.
5.Gotujemy na parze ok. 7-8 minut. Przekładamy na talerz i polewamy smażoną śmietanką.
6.Smażona śmietanka:
Na patelni rozgrzać masło, wlać śmietankę. Smażyć aż do ścięcia się śmietany i uzyskania jej złotego koloru. Należy od czasu do czasu mieszać i pilnować, żeby się nie przypaliła. Cały proces trwa ok. 20 min.
Komentarze