Parowce z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.sos
-Oddzielić syrop od czereśni do syropu dolać wodę aby było 0,5 litra płynu Zagotować w razie potrzeby dosłodzić W pół szklanki wody rozpuścić mąkę i budyń wymieszać z gotującym syropem mieszać do chwili zagotowania
2.ciasto
- Do drożdży dodać cukier, mieszać aż się rozpuszczą drożdże dolać 1/4 szklani mleka i dodać jedną łyżkę mąki zrobić zaczyn .
- Resztę mąki dać do miski Rozpuścić masło wystudzić, dać wyrośnięty zaczyn,dolać resztę mleka wymieszać Stopniowo dolewać masło wyrobić ciasto drożdżowe, Przykryć ściereczką zostawić do wyrośnięcia.
3.- Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 lub 8 części do każdej części włożyć kilka czereśni zrobić bułeczkę Zostawić chwilę do ponownego wyrośnięcia W garnku do gotowania na parze zagotować wodę Parować stopniowo po kilka sztuk 20 minut Resztę czereśni które zostaną dodać do sosu parowce podawać z sosem
Komentarze