parowce z czereśniami

0 (0 ocen)

pysznie bułki na parze o smaku lata

Składniki:

  • sos
    - 1 słoik 0,5 litrowy czereśni w syropie
    - 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka płaska budyniu waniliowego

    ciasto
    - 300 g mąki
    - 30 g drożdży
    - 2 łyżki cukru
    - 3/4 szklanki mleka
    - 2 łyżki rozpuszczonego zimnego masła

Parowce z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. sos
    -Oddzielić syrop od czereśni do syropu dolać wodę aby było 0,5 litra płynu Zagotować w razie potrzeby dosłodzić W pół szklanki wody rozpuścić mąkę i budyń wymieszać z gotującym syropem mieszać do chwili zagotowania
  • 2. ciasto
    - Do drożdży dodać cukier, mieszać aż się rozpuszczą drożdże dolać 1/4 szklani mleka i dodać jedną łyżkę mąki zrobić zaczyn .
    - Resztę mąki dać do miski Rozpuścić masło wystudzić, dać wyrośnięty zaczyn,dolać resztę mleka wymieszać Stopniowo dolewać masło wyrobić ciasto drożdżowe, Przykryć ściereczką zostawić do wyrośnięcia.
  • 3. - Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 lub 8 części do każdej części włożyć kilka czereśni zrobić bułeczkę Zostawić chwilę do ponownego wyrośnięcia W garnku do gotowania na parze zagotować wodę Parować stopniowo po kilka sztuk 20 minut Resztę czereśni które zostaną dodać do sosu parowce podawać z sosem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy