parówki w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 10 min

Bardzo smaczna, prosta i tania potrawa. Może być podawana jako przekąska lub danie główne.

  • 10 min

Składniki:

  • na 6 porcji:
    ciasto francuskie
    3 parówki Berlinki
    6 plastrów żółtego sera
    opcjonalnie 6 plastrów wędliny
    zioła prowansalskie
    jajko

Parówki w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 kwadratów. Kładziemy plaster żółtego sera (opcjonalnie także plaster wędliny) oraz połowę parówki. Całość zawijamy dociskając końce. Wierzch nacinamy w paski, smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok 20 min w rozgrzanym do 180 st. piekarniku.

Porady

Parówki w cieście francuskim bardzo dobrze smakują z ketchupem, majonezem lub własnoręcznie przyrządzonym sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy