PASTA Z CUKINII Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ

0 (0 ocen)

Cukinia to naprawdę wszechstronne warzywo,dostępne cały rok więc warto sięgać po nią jak najczęściej. I ja tak robię. Co do super właściwości soczewicy chyba też nikogo specjalnie nie muszę przekonywać. Z podanych składników wyszła mi całkiem spora porcja smarowidła.

Składniki:

  • 50 g zielonej soczewicy –waga suchego produktu
    275 g cukinii
    85 g białej papryki
    4 łyżki posiekanego grubego szczypiorku
    ½ łyżki oleju koksowego
    1 pęczek rzodkiewki
    15 g bułki tartej
    1 łyżka octu balsamicznego
    Sól, pieprz, papryka mielona do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Pasty

Pasta z cukinii z zieloną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić i ostudzić. Cukinię umyć i pokroić w kostkę średniej wielkości. Paprykę pokroić w taką samą kostkę jak cukinię.Sprawione rzodkiewki pokroić na ćwiartki.
  • 2. Na paleni rozgrzać olej koksowy i wrzucić szczypior. Po około minucie dodać cukinię z papryką. Smażyć około 2 minuty i dodać rzodkiewkę. Podlać 2-3 łyżkami wody i dusić do miękkości warzyw. Oprószyć solą.
  • 3. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do miski przełożyć zimną soczewicę, warzywa z patelni. Zmiksować na gładko. Dodać bułkę tartą i ocet balsamiczny.
  • 4. Ponownie zmiksować. Skosztować i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Smacznego!

Porady

100 d to tylko 73 kcal.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować