Pasta z czerwonej fasoli

0 (0 ocen)

Szybkie i tanie smarowidło na kanapkę, a jakie pyszne!

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
    2 cebule
    2-3 ząbki czosnku
    pół łyżeczki kminku
    łyżeczka papryki czerwonej w proszku
    sok z połowy cytryny
    ok 8 łyżek oliwy
    szczypta chili, oregano
    sól
    pieprz

Pasta z czerwonej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta z czerwonej fasoli 1. Cebulę pokroić i podsmażyć do lekkiego zbrązowienia.
  • Pasta z czerwonej fasoli 2. Fasolę z puszki przelać wodą i odcedzić.
  • Pasta z czerwonej fasoli 3. Fasolę, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy wkładamy do naczynia i blendujemy.
  • Pasta z czerwonej fasoli 4. Dodajemy oliwę do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku.

Porady

Można dodać więcej chili dla uzyskania ostrzejszego smaku. Pasta jest lekko ostra, czosnkowa i przyjemnie kwaśna. Świetnie sprawdzi się na świeżych bułkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy