Pasta z fasoli i suszonych pomidorów

0 (0 ocen)

Przepyszna i w dodatku bardzo zdrowa. Idealna do pieczywa.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli białej
    6 suszonych pomidorów w oleju
    2 łyżki oleju z pomidorów
    1 mała cebulka
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz, oregano, tymianek
    natka pietruszki

Pasta z fasoli i suszonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę i pomidory zblendować, dodając olej. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć, dodać do pasty, przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Posypać natką pietruszki.

Porady

Żeby fasola była lżej strawna warto odpowiednio ją przygotować. Ja przed gotowaniem moczę ją przez całą noc w wodzie w proporcji 1:4. Rano wylewam wodę i dokładnie płuczę ziarna. Zalewam wodą i zagotowuję, pozbywam się wody z pianą. Znów zalewam wodą (w proporcji 1:2) i gotuję bez przykrycia do miękkości. Warto dodać także przyprawy ułatwiające trawienie, np. kminek, majeranek lub cząber.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy