Dość nietypowa forma pasty do chleba z tak lubianej przez większość z nas jajecznicy. Dodatek rzodkiewki nadaje paście świeżości, chrzanu natomiast - lekkiego orzeźwienia. Polecam dla urozmaicenia codziennego menu.
Składniki:
6 jajek
500 g serka homogenizowanego naturalnego (np. chudy 0,3% tłuszczu)
3 łyżeczki masła
1 pęczek rzodkiewki
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżeczki chrzanu tartego konserwowego (ze słoika)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Pasta z jajecznicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozpuścić masło, wbić jajka. Mieszając, smażyć, aż jajecznica będzie wyraźnie ścięta. Wystudzić.
2.Dodać serek, posiekaną rzodkiewkę oraz natkę pietruszki, chrzan i gałkę muszkatołową. Wymieszać. Pastę doprawić do smaku. Włożyć do lodówki, by składniki przeszły nawzajem aromatami.
Komentarze