Polecam pastę z pieczonego bakłażana, papryki w towarzystwie szalotki. Cudowny dodatek do chleba, wędliny, serów. Pasta jest tak smaczna, że znika w ekspresowym tempie.
Pasta z pieczonego bakłażana i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana myjemy kroimy na kawałki, paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy na kawałki, szalotki obieramy kroimy na ćwiartki lub połówki. Wszystko układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika / 200 stopni / na 10 minut. Po upływie 10 minut dokładamy ząbki czosnku i pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Wszystkie upieczone warzywa możemy blendować ze skórkami lub bez. W jednej i drugiej wersji pycha. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Komentarze