Pasta z pieczonego bakłażana i papryki

4.97 (201 ocen)

  • 60 min

Polecam pastę z pieczonego bakłażana, papryki w towarzystwie szalotki. Cudowny dodatek do chleba, wędliny, serów. Pasta jest tak smaczna, że znika w ekspresowym tempie.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 bakłażan
    1 papryka czerwona
    2 szalotki
    1/2 główki obranego czosnku
    zioła / ulubione /
    oliwa z oliwek
    sól/pieprz
Wystaw ocenę:

4.97 (201 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta z pieczonego bakłażana i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasta z pieczonego bakłażana i papryki 1. Bakłażana myjemy kroimy na kawałki, paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy na kawałki, szalotki obieramy kroimy na ćwiartki lub połówki. Wszystko układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika / 200 stopni / na 10 minut. Po upływie 10 minut dokładamy ząbki czosnku i pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Wszystkie upieczone warzywa możemy blendować ze skórkami lub bez. W jednej i drugiej wersji pycha. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Czosnek Papryka Szalotka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować