Pasta z suszonych pomidorów

4.5 (201 ocen)

Pasta z suszonych pomidorów to pyszne kanapkowe smarowidło, które sprawdzi się nie tylko jako pasta do chleba. Można wykorzystać je na różne sposoby, bo suszone pomidory pasują to wielu dań.

Składniki:

  • 200 g suszonych pomidorów w oleju
    100 g oliwek – czarnych i zielonych
    2 łyżki kaparów
    2 fileciki anchois
    1 ząbek czosnku
    sól i pieprz do smaku
    kilka łyżek oliwy z pomidorów
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Pasty Przekąski

Pasta z suszonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory, oliwki, kapary, anchois i czosnek umieszczamy w malakserze i pulsacyjnie miksujemy na dość gładką pastę. Dolewamy stopniowo oliwę, by konsystencja pasty była taka, by można było ją rozsmarować.
  • 2. Ponieważ przez anchois i oliwki pasta z suszonych pomidorów już jest trochę słona, delikatnie doprawiamy ją do smaku solą oraz pieprzem.

Porady

Pasta z suszonych pomidorów znakomicie smakować będzie z domowym pieczywem na zakwasie i świeżą bagietką. Rozsmarujmy ją na grzaneczkach lub krakersach i imprezowe finger food gotowe. Suszone pomidory lubią się z mozzarellą i bazylią, warto więc wzbogacić sałatkę caprese kilkoma łyżkami tego smarowidła. Taka pasta sprawdzi się także jako sos do makaronu czy dodatek do wytrawnych naleśników. Pieczony czy grillowany kurczak zamarynowany w takiej paście z suszonych pomidorów albo pasta wyłożona na rybę i zapieczona w piekarniku urozmaicą dobrze znane nam dania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować