Pasta z soczewicy i buraka

4.5 (149 ocen)

  • 60 min

Pasta z czerwonej soczewicy i buraka, z dodatkiem rozgrzewającego chilli. Świetna alternatywa na kanapki dla osób nie spożywających nabiału.

  • 60 min

Składniki:

  • • szklanka czerwonej soczewicy
    • 1 niewielki burak
    • sok z buraka (może być z kartonu)
    • szczypta chilli
    • łyżka posiekanych orzechów włoskich
    • sól
    • ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta z soczewicy i buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalewam sokiem z buraka - soku ma być około centymetr więcej niż soczewicy, dodaję szczyptę soli. Gotuję 15-20 minut, aż soczewica wchłonie sok. Buraka obieram, kroję na kawałki i gotuję do miękkości. Po schłodzeniu, buraka blenduję. Następnie dodaję soczewicę i czosnek, blenduję wszystko razem na jednolitą masę. Kiedy pasta ma już jednolitą konsystencję, dodaję sól, chilli oraz orzechy i dokładnie mieszam. Pastę można podawać ze świeżym chlebem lub waflami ryżowymi czy kukurydzianymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować