Tym razem pasta z dodatkiem jogurtu i chrzanu. Jest rzadsza niż robione przeze mnie wcześniej, zupełnie gładka, świetnie smakuje z grzankami z bagietki.
Składniki:
ok 220g makreli wędzonej, bez skóry i ości
120 g jogurtu greckiego
skórka starta z 1/2 cytryny
kilka gałązek natki pietruszki
1 - 2 łyżeczki chrzanu
1 łyżka soku z cytryny lub do smaku
świeżo zmielony pieprz
biały kremowy serek do zagęszczenia - opcjonalnie
grzanki z bagietki do podania
Pasta z wędzonej makreli z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurt, pietruszkę i startą skórkę cytrynową włożyć do blendera. Dodać obraną ze skóry i pozbawiona ości makrelę, Miksować na gładką masę.
2.Przełożyć do miski dodać chrzan, sok z cytryny doprawić pieprzem, wymieszać.
3.Jeżeli pasta wyda nam się zbyt rzadka, dodać trochę serka. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać pietruszką. Podawać z grzankami i kawałkami cytryny . Smacznego!
Komentarze