Przedstawiam przepis na iście wegańską pastę kanapkową.Smak ciekawy, niecodzienny, naprawdę smaczny.Z podanych proporcji wychodzi taka oto miseczka.Jako, że nie jest zachemizowana, w lodówce może postać maksymalnie kilka dni.
20 min
Składniki:
1 niecała szklanka ziaren słonecznika
6 suszonych pomidorów z zalewy
1 ząbek czosnku
2 łyżki bazylii
pół łyżeczki płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
pieprz, chilli do smaku
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słonecznik zalać przegotowaną wodą i odstawić najlepiej na całą noc. Po tym czasie odsączyć.
Pomidory i czosnek drobno posiekać.
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby, można dolać nieco oliwy z oliwek.
Pastę wstawić do lodówki, aby całość się fajnie przegryzła.
Smaczności życzę!
Komentarze