Pasta carbonara

0 (0 ocen)

  • 25 min

Jedno z moich ulubionych włoskich dań. Makaron w sosie carbonara z chrupiącą pancettą i sosem na bazie jajek i sera, poleca się na szybki i pyszny obiad.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti lub linguine
    50 gram pancetty lub boczku
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
    2 całe jajka plus 2 żółtka
    100 gram parmezanu (można zastąpić serem pecorino)
    Świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Dania z makaronem

Pasta carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wyparzamy wrzątkiem. Makaron gotujemy w lekko osolonej wadzie zgodnie ze wskazówkami producenta. Na patelni przesmażamy na chrupko na odrobinie oliwy pokrojoną w kostkę pancettę/boczek.

    Do miseczki wbijamy 2 całe jajka i 2 żółtka, dodajemy świeżo mielony pieprz, odrobinę soli i tarty parmezan- starannie łączymy składniki.

    Ugotowany makaron, odcedzamy i przekładamy na patelnie z przesmażoną pancetta/boczkiem – mieszamy, zestawiamy z ognia. Do makaronu wlewamy mieszankę jajeczno-serową i wszystko starannie mieszamy.

    Makaron serwujemy od razu, smacznego.
    Podobne
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Jajka Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować