Jedno z moich ulubionych włoskich dań. Makaron w sosie carbonara z chrupiącą pancettą i sosem na bazie jajek i sera, poleca się na szybki i pyszny obiad.
25 min
Składniki:
1 opakowanie makaronu spaghetti lub linguine
50 gram pancetty lub boczku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 całe jajka plus 2 żółtka
100 gram parmezanu (można zastąpić serem pecorino)
Świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
sól
Pasta carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wyparzamy wrzątkiem. Makaron gotujemy w lekko osolonej wadzie zgodnie ze wskazówkami producenta. Na patelni przesmażamy na chrupko na odrobinie oliwy pokrojoną w kostkę pancettę/boczek.
Do miseczki wbijamy 2 całe jajka i 2 żółtka, dodajemy świeżo mielony pieprz, odrobinę soli i tarty parmezan- starannie łączymy składniki.
Ugotowany makaron, odcedzamy i przekładamy na patelnie z przesmażoną pancetta/boczkiem – mieszamy, zestawiamy z ognia. Do makaronu wlewamy mieszankę jajeczno-serową i wszystko starannie mieszamy.
Komentarze