Pasta fasolowa ze słonecznikiem

4.5 (142 ocen)

  • 2 godz.

Mocno pikantna pasta do chleba z fasoli. Prażony słonecznik sprawia, że pasta na ciekawą fakturę i znakomicie smakuje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • fasola sucha - ¾ szt.
    cebula czerwona - 3 szt.
    chili – ½ szt.
    słonecznik – ½ szk.
    czosnek – 5 ząbków
    oliwa - 3 łyżki
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    majeranek - 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Pasty

Pasta fasolowa ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta fasolowa ze słonecznikiem 1. Bardzo starannie umytą fasolę zalewam zimną wodą i odstawiam na całą noc.
    Następnego dnia zagotowuję fasolę w garnku bez przykrycia, odlewam wodę, a fasolę zalewam świeżą, gorącą wodą. Tym razem gotuję fasolę pod przykryciem, aż fasola będzie miękka.
  • 2. Ziarna słonecznika lekko podprażam na rozgrzanej suchej patelni, cały czas mieszając.
  • Pasta fasolowa ze słonecznikiem 3. Obrane i umyte cebule drobno kroję i smażę na rozgrzanej oliwie, pod koniec smażenia dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Gdy cebula jest usmażona na złoty kolor dodaję sól, pieprz, majeranek i dokładnie mieszam.
  • Pasta fasolowa ze słonecznikiem 4. Ugotowaną i lekko przestudzoną fasolę rozdrabniam w malakserze. Następnie dokładnie mieszam z cebulą i wszystko jeszcze przez chwilę smażę cały czas mieszając. Zdejmuję z ognia, dodaję wcześniej uprażony słonecznik i jeśli to konieczne jeszcze raz doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować