Pyszne i szybkie śniadanie bądź kolacja :-) Polecam w towarzystwie ulubionej wędliny lub wędzonego łososia :-) Albo i nie... ;-)
20 min
Składniki:
6-8 jajek (w zasadzie to dowolna ilość w zależności od potrzeb)
pęczek szczypiorku
pęczek rzodkiewki
2-3 łyżeczki musztardy (ostra lub łagodna - jak kto woli)
2-3 łyżki majonezu
czerwona papryka do dekoracji
sól i pieprz do smaku
Pasta jajeczna z warzywami i musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotuj na twardo.
2.W tym czasie umyj i przygotuj rzodkiewkę.
3.Umyj i poszatkuj szczypiorek.
4.Przygotuj sos: 2 łyżki majonezu zamieszać z 2 łyżeczkami musztardy (u mnie musztarda ostra).
5.Całość składników potrzebnych do przygotowania pasty.
6.Rzodkiewkę zetrzyj na tarce (u mnie oczka duże). Szczypiorek drobno pokrojony - od razu dodaję do rzodkiewki.
7.Sposób przygotowanie jajek jest różnorodny. Można jajka w całości pokroić w drobną kostkę, albo żółtka zetrzeć na drobnej tarce, a tylko białka drobno pokroić.
8.Przygotowane jajka wędrują do miski. Całość zamieszać.
9.Na końcu dodać przygotowany wcześniej majonez z musztardą i całość delikatnie mieszać. Doprawić solą i pieprzem.
10.Podaj kromki chleba lub bułeczki posmarowane pastą. Można na wierzch położyć plasterki pomidora lub udekorować papryką. Smacznego.
Komentarze