Pasta jajeczna z fasolą

4.5 (196 ocen)

Nietypowa pasta jajeczna z dodatkiem fasoli. Przyjemnie pikantna za sprawą czosnku, chilli i kolendry. Pasta nie stanowi typowej smarownej papki, dlatego dzięki nieregularnej fakturze ładnie prezentuje się na kanapkach i smakuje równie dobrze.

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
    100 g suchej fasoli
    4 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    4 łyżki majonezu
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    szczypta chilli
    do smaku: sól, biały pieprz mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Pasta jajeczna z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta jajeczna z fasolą 1. Fasolę zalać wodą i pozostawić na kilka godzin. Następnie ugotować do miękkości (ok. 30 min) w wodzie bez dodatków. Odcedzić, wystudzić. Pognieść niezbyt dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.
  • Pasta jajeczna z fasolą 2. Jajka zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej - dołożyć do fasoli. Dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki. Wsypać kolendrę oraz chilli. Całość wymieszać.
  • Pasta jajeczna z fasolą 3. Dołożyć majonez i ponownie wymieszać. Pastę doprawić do smaku. Włożyć do lodówki, by składniki się przegryzły.

Porady

Fasolę suchą można zastąpić konserwową - z puszki o standardowej gramaturze 400 g (ok. 250g fasoli po osączeniu).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować