Pasta ladacznicy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Spaghetti alla puttanesca to tradycyjna południowowłoska potrawa, która na domowe stoły trafiła bardzo niedawno - bodajże w latach 60' XX wieku. Słowa "puttana", od którego pochodzi nazwa nie wypada tłumaczyć dosłownie, łagodniej brzmi natomiast "ladacznica".

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
    1 puszka krojonych pomidorów
    1/2 szklanki czarnych oliwek
    4 cm wypestkowanej papryczki chili
    2 ząbki czosnku
    1/3 szklanki kaparów
    8 dużych kawałków suszonych pomidorów bez zalewy
    oliwa z wytłoczyn
    sól
    czarny pieprz
    natka pietruszki
    opcjonalnie tarty parmezan
    opcjonalnie odrobina cukru brązowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Spaghetti Pasty

Pasta ladacznicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwki należy pokroić w talarki, papryczkę chili posiekać wraz z czosnkiem. Kapary delikatnie posiekać, tak samo postąpić z suszonymi pomidorami. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej chili z czosnkiem. Po minucie dodać kapary i oliwki oraz suszone pomidory. Smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać pomidory z puszki, przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie cukrem. Dusić pod przykryciem przez ok. 10-15 minut.
  • 2. W tym czasie przygotować makaron według przepisu na opakowaniu lub według własnego uznania. Kiedy będzie al dente odcedzić i dodać na patelnię. Wymieszać z sosem. Następnie przełożyć na talerze i dekorować natką oraz parmezanem. Można też posypać z wierzchu świeżo zmielonym albo utłuczonym czarnym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śródziemnomorska Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować