Pasta paprykowa

4.49 (197 ocen)

Moja mama dostała ten przepis od koleżanki. Spróbowałam i tak mi posmakowała że ja też zrobiłam spory zapas tej pasty. Doskonała na kanapki, pizzy.

Składniki:

  • 3 kg papryki
    15 dag papryki chilli
    2 główki czosnku
    50 dag cukru
    3 łyżki soli
    1/5 szklanki oleju
    2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
    szklanka octu
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Pasty Pasta paprykowa

Pasta paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01vt7ha 1. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.
  • image-261om83 2. Paprykę kroimy na pół i usuwamy pestki.
  • image-0neis6j 3. Obie papryki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa
  • image-209v38p 4. Paprykę przekładamy do garnka gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Po tym czasie paprykę odcedzamy na sicie.
  • image-0iajywg 5. Do odcedzonej pasty dodajemy cukier, olej, ocet, sól, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Gorące przekładamy do umytych i suchych słoików. Pasteryzujemy 7 minut od momentu zawrzenia wody. Słoiki odwracamy do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować