Pastelowe galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podłużną formę keksówkę wykładamy folią spożywczą. Na początku rozrabiamy 2 galaretki żółtą i pomarańczową, każdą w 1/2 szkl wrzątku mieszamy aż dokładnie się rozpuszczą. Do żółtej galaretki dodajemy 100g serka homogenizowanego i dobrze mieszamy przelewamy masę na dno formy i wstawiamy na 10 minut do zamrażalnika żeby galaretka zastygła w tym czasie dorabiamy czerwoną galaretkę a do pomarańczowej dodajemy 100g serka homogenizowanego i wylewamy na zastygniętą już żółtą galaretkę. Rozpuszczamy teraz galaretkę zieloną a do czerwonej dodajemy kolejne 100g serka homogenizowanego i wylewamy na zastygniętą już pomarańczową galaretkę. Powtarzamy czynność aż do ostatniej niebieskiej warstwy i na koniec nie wstawiamy już do zamrażalnika tylko do lodówki. Pamiętając o proporcjach żeby każdą galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i do każdej galaretki dodać 100g serka homogenizowanego. Gdy ostatnia warstwa zastygnie wyjmujemy galaretkę z formy. Śmietanę ubijamy z Cukrem pudrem i Mixem. Wierzch galaretki dekorujemy śmietaną i kolorową posypką.
Komentarze