Pasztet miesno-grzybowy

4.5 (161 ocen)

  • 50 min

Świetnie komponuje sie z ćwikła, pikantnym sosem lub z dodatkiem sezonowej surówki.

  • 50 min

Składniki:

  • 50dag gotowanego mięsa i tzw. twarde jarzyny z rosołu; 2 grube plastry gotowanego, tłustego boczku; 2 cebule; 25dag pieczarek; 25dag wątroby lub wątróbki z drobiu; 2 kopiaste łyzki tartej bułki; 2 jajka; sól; pieprz; pieprz cayenne; słodka, mielona papryka; przyprawa prowansalska; tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułka do posypania formy, oliwa lub olej
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet miesno-grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smazymy cebule na niewielkiej ilosci tłuszczu, gdy sie lekko zeszkli, dodajemy lekko rozdrobnione pieczarki, przesmażamy, czesto mieszajac. Dodajemy podzielona na czesci watróbke, całosc zasmazamy przez 3min i odstawiamy do przechłodzenia. Przez maszynke do miesa dwukrotnie przepuszczamy gotowane mieso, pokrojony w kostke boczek, gotowane tzw. twarde jarzyny z rosołu ( marchew, korzeń pietruszki, seler) i zasmazona watróbke wraz z cebula i pieczarkami. Do masy dodajemy jajka, przyprawy, tarta bułke, całośc dokładnie wyrabiamy, przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tarta bułka małej, podłuznej formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 C przez godzine lub nieco dłuzej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować