Pasztet na winie bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 40 min

Prosty i szybki w przygotowaniu, a zarazem wykwintny w smaku i elegancko prezentujący się na stole.

  • 40 min

Składniki:

  • Keksówka o wymiarach 10x20
    Składniki:
    400 g piersi z kurczaka
    200 g wątróbki drobiowej
    200g wiejskiej kiełbasy
    100g wędzonego boczku
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    200ml czerwonego półwytrawnego wina
    1 łyżka masła
    1,5 łyżeczki mieszanki ziół: estragonu, majeranku i tymianku
    Sól, pieprz
    Papryka ostra w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet na winie bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka i wątróbkę oczyścić, następnie pokroić w dużą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Na patelni z niewielką ilością tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać filety i wątróbkę. Gdy mięso straci smak surowizny zdjąć z ognia. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zrumienić pokrojony w kawałki boczek i kiełbasę. Dołożyć do garnka, całość podlać winem, dusić przez ok. 10 minut aż odparuje połowa płynu, dodać zioła. Jeszcze ciepły farsz przepuścić dwa lub trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa, dokładając łyżkę masła. Na koniec doprawić do smaku solą, papryką i pieprzem. Masę przełożyć do foremki pokrytej folią spożywczą. Chłodzić w lodówce przez całą noc, aby masa stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować