Pasztet na winie bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka i wątróbkę oczyścić, następnie pokroić w dużą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Na patelni z niewielką ilością tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać filety i wątróbkę. Gdy mięso straci smak surowizny zdjąć z ognia. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zrumienić pokrojony w kawałki boczek i kiełbasę. Dołożyć do garnka, całość podlać winem, dusić przez ok. 10 minut aż odparuje połowa płynu, dodać zioła. Jeszcze ciepły farsz przepuścić dwa lub trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa, dokładając łyżkę masła. Na koniec doprawić do smaku solą, papryką i pieprzem. Masę przełożyć do foremki pokrytej folią spożywczą. Chłodzić w lodówce przez całą noc, aby masa stężała.
Komentarze