Pasztet zrobiony jest z kilku rodzajów mięs z dodatkiem wątróbki oraz orzechów laskowych oraz włoskich. Duża szczypta gałki muszkatołowej podnosi smak i nadaje potrawie jeszcze większego aromatu.
Pasztet orzechowy z kandyzowaną figą i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Opłukane mięso zalać niewielką ilością wody i gotować z warzywami i suszonymi grzybami do miękkości. Wyjąć na miskę, ostudzić. Warzywa oprócz marchewki odłożyć
2.Do gorącego wywaru włożyć na 5 minut wątróbkę a następnie namoczyć suchą bułkę
3.Mięso, wątróbkę, bułkę i marchew zmielić , dokładnie wymieszać. Dodać całe jajka, przyprawy a na koniec garść orzechów laskowych i kilka włoskich. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec
4.Talerzyk udekorować sałatą, położyć na niej ostudzony pasztet pokrojony w plastry. Obok położyć uprzednio przygotowane gruszkę i figę. Można podawać z tostami.
Komentarze