Pasztet orzechowy z kandyzowaną figą i gruszką

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Pasztet zrobiony jest z kilku rodzajów mięs z dodatkiem wątróbki oraz orzechów laskowych oraz włoskich. Duża szczypta gałki muszkatołowej podnosi smak i nadaje potrawie jeszcze większego aromatu.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • MIęSA:
    - mięso wieprzowe mieszane (łopatka, szynka, karczek): 1 kilogram
    - kurczak-duży: 1 sztuka
    - wątroba wieprzowa: 300 dekagramów
    PRZYPRAWY:
    - przyprawy(pieprz ziołowy, gałka, só, grzyby suszone l): 1 szczypta
    - jajka całe: 4 sztuki
    - warzywa mieszane: 1 pęczek
    - orzechy laskowe, łoskie: 1.2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet orzechowy z kandyzowaną figą i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukane mięso zalać niewielką ilością wody i gotować z warzywami i suszonymi grzybami do miękkości. Wyjąć na miskę, ostudzić. Warzywa oprócz marchewki odłożyć
  • 2. Do gorącego wywaru włożyć na 5 minut wątróbkę a następnie namoczyć suchą bułkę
  • 3. Mięso, wątróbkę, bułkę i marchew zmielić , dokładnie wymieszać. Dodać całe jajka, przyprawy a na koniec garść orzechów laskowych i kilka włoskich. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec
  • 4. Talerzyk udekorować sałatą, położyć na niej ostudzony pasztet pokrojony w plastry. Obok położyć uprzednio przygotowane gruszkę i figę. Można podawać z tostami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować