2 udka z kurczaka
pojedyncza pierś z kurczaka
300g szynki lub schabu
pół kg wątróbki wieprzowej
2 duże cebule
mały słoiczek pomidorów suszonych w oliwie
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny
Pasztet do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka, pierś szynkę gotujemy w osolonej wodzie ok godziny. Tak aby mięso było miękkie.
2.Wątróbkę smażymy bez tłuszczu, często mieszając żeby się nie przypaliła.
3.Cebulę kroimy w plastry, podsmażamy z dodatkiem oliwy z suszonych pomidorów. Studzimy.
4.Mięso, cebulę i suszone pomidory mielimy dwa razy w maszynce o małych oczkach.
5.Dodajemy oliwę z pomidorów i przyprawy. Mieszamy dokładnie.
6.Słoiki i pokrywki szorujemy i wyparzamy. Wycieramy do sucha. Przekładamy masę ubijamy. Słoików nie wypełniamy do końca. Wekujemy godzinę w 60 stopniach C w piekarniku do góry dnem.
Komentarze