Pasztet drobiowy

4.5 (150 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób

Pasztet jest smaczny i delikatny, dodatek rosołu sprawia że pasztet nie jest suchy. Często do pasztetu wykorzystuję mięso i warzywa z rosołu.

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1,5 kilograma udek z kurczaka
    1 kurczak z rosołu
    Warzywa z rosołu
    200 gram drobiowej wątróbki
    2 cebule
    2 kajzerki
    2 jajka
    Przyprawa do kurczaka
    0,5 szklanki rosołu
    Sól, pieprz
    Jarzynka
    Gałka muszkatołowa
    Olej do smażenia
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Pasztet Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem, odstawiamy na godzinę do lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, przekładamy udka z kurczaka, dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, przesmażamy na rozgrzanym oleju, wątróbkę smażymy na oleju po smażeni cebuli. Bułki namaczamy w zimnej wodzie, odciskamy. Mięso, warzywa, cebulę, wątróbkę i bułkę mielimy na sitku o drobnych oczkach, dodajemy rosół, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, jarzynką i gałką muszkatołową. Pasztet przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować