Pasztet drobiowy

0 (0 ocen)

mój pierwszy w życiu pasztet, muszę przyznać, że nie taki diabeł straszny :-)

Składniki:

  • 4 duże udka z kurczaka
    35 dag wątroby wieprzowej
    40 dag podgardla wędzonego
    2 jajka
    2 bułki (kajzerki)
    kilka suszonych grzybów
    1 marchewka
    1 pietruszka
    gałka muszkatołowa
    pieprz
    przyprawa uniwersalna

Pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka ugotować z suszonymi grzybami, marchewką i pietruszką. Wyjąć z rosołu. Do wywaru włożyć wątrobę i ugotować. Następnie w tym samym wywarze namoczyć bułki, odcisnąć. Mięso, wątrobę, podgardle, bulki, suszone grzyby i marchewkę przepuścić przez maszynkę. Dodać surowe jajka, przyprawić do smaku gałką, pieprzem i przyprawa uniwersalna. Dokładnie wymieszać. Gotowy pasztet przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec 50-60 min w tem. 180*C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy