Pasztet drobiowo - wieprzowy z rodzynkami

4.5 (198 ocen)

  • 5 godz. 50 min

Pyszny pasztet to u nas podstawa przyjęcia - ten lekko na słodko zrobił furorę. ;)

  • 5 godz. 50 min

Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka
    3 marchewki
    800 g wędzonych żeberek
    1 bułka
    szklanka rosołu
    2 łyżeczki pieprzu
    2 łyżeczki soli
    4 łyżki rodzynek
    2 łyżki miodu
    4 jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet drobiowo - wieprzowy z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki, marchewki i żeberko gotujemy na wolnym ogniu przez cztery godziny.

    Bułkę zalewamy wywarem spod gotowania mięsa i czekamy aż nasiąknie.

    Następnie całkowicie studzimy, mięso oddzielamy od kości, mielimy razem z marchewkami i bułką na najmniejszych oczkach.

    Farsz doprawiamy solą, pieprzem i miodem, dodajemy rodzynki, dokładnie mieszamy i próbujemy - jeśli odpowiada nam słoność, dodajemy cztery żółtka.

    Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.

    Pianę delikatnie mieszamy z mięsem.

    Dwie keksówki smarujemy masłem i posypujemy odrobiną bułki, przekładamy pasztet i pieczemy w 160 stopniach przez trzydzieści minut, termoobieg, grzanie z góry.
    Następnie zmniejszamy do 135 stopni i pieczemy kolejne pół godziny z samym termoobiegiem.



    Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Podajemy z kwaśną, najlepiej żurawinową konfiturą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Marchewka Rodzynki Warzywa Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować