Pasztet drobiowo - wieprzowy z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałki, marchewki i żeberko gotujemy na wolnym ogniu przez cztery godziny.
Bułkę zalewamy wywarem spod gotowania mięsa i czekamy aż nasiąknie.
Następnie całkowicie studzimy, mięso oddzielamy od kości, mielimy razem z marchewkami i bułką na najmniejszych oczkach.
Farsz doprawiamy solą, pieprzem i miodem, dodajemy rodzynki, dokładnie mieszamy i próbujemy - jeśli odpowiada nam słoność, dodajemy cztery żółtka.
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
Pianę delikatnie mieszamy z mięsem.
Dwie keksówki smarujemy masłem i posypujemy odrobiną bułki, przekładamy pasztet i pieczemy w 160 stopniach przez trzydzieści minut, termoobieg, grzanie z góry.
Następnie zmniejszamy do 135 stopni i pieczemy kolejne pół godziny z samym termoobiegiem.
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Podajemy z kwaśną, najlepiej żurawinową konfiturą.
Komentarze