Pasztet Gerwazy o wyrafinowanym smaku z wołowiny, z zielonymi pistacjami, pachnący suszonymi śliwkami i brandy to dzieło z przepisów firmy A. Blikle przygotowane według starej rodzinnej receptury.
1 godz. 30 min
Składniki:
• 500 g mięsa wołowego z udźca
• 200 g słoniny
• 3 cebule
• 4 jajka
• 150 g suszonych śliwek
• 1 kieliszek winiaku
• 50 g łuskanych orzechów pistacjowych
• 2 liście laurowe
• 5 ziaren ziela angielskiego
• sól, pieprz, gałka muszkatałowa
• kilka łyżek oleju
Pasztet gerwazy ze śliwkami i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Rozgrzać olej i podsmażyć pokrojone mięso.
• Dodać pokrojoną słoninę, obrane cebule przekrojone na pół, liście laurowe i ziele angielskie.
• Zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości.
• Śliwki pokroić w paseczki i zalać alkoholem. Odstawić na czas gotowania się mięsa.
• Ugotowane mięso ze słoniną i cebulę odcedzić, usunąć przyprawy i zemleć w maszynce.
• Dodać jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszać.
• Na koniec dodać śliwki i pistacje.
• Masę przełożyć do keksówki wyłożonej folią aluminiową i piec w temp. 180 st.C przez 40 minut.
Komentarze